1.
SĂNĂTATEA PUBLICĂ
România are nevoie de o nouă strategie națională de sănătate asumată transpartinic și care să includă obiective realiste, concrete, care să reflecteze direct nevoile reale ale populației, obiective care să poată fi atinse cu resursele previzibil disponibile.
Această strategie națională de sănătate trebuie să ia în considerare servicii de prevenție pentru populația sănătoasă, servicii medicale curative pentru cetățenii bolnavi și servicii de paliație pentru cei cu boli cronice incurabile.
În același timp, această strategie națională de sănătate trebuie să se bazeze pe o evaluare a costurilor normative ale serviciilor medicale, la standardul mediu din Uniunea Europeană, urmărind planuri bugetare pe mai mulți ani.
Implementarea de urgență a următoarelor măsuri, într-un orizont de timp de 18 luni, poate produce acel efect de domino benefic întregului sistem medical românesc și de care are nevoie fiecare dintre noi: pacienți, medici, asistenți medicali, orice român alături de copiii și părinții săi.
Măsurile propuse:
1. Acces la sanitație (apă curentă, toaletă în casă), echipamente sanitare și de protecție de bază pentru toată lumea (rezerve strategice);
2. Reformarea sistemului de sănătate și asigurarea accesului gratuit și facil al întregii societăți la servicii medicale de calitate;
3. Investiții rapide în construirea de noi spitale, ambulatorii integrate spitalelor și policlinici, precum și dotarea lor corespunzătoare, pentru asigurarea unei densități adecvate a resurselor medicale la nivelul întregii țări (inclusiv personal medical, cabinete medicale și număr de paturi);
4. Dezvoltarea de politici, inclusiv regionale, pentru creșterea numărului de medici, inclusiv pentru stimularea întoarcerii în țară a celor plecați.